tabor 12022. június 24-én az Arany János Általános Iskolában rendezett nyári napközis tábor résztvevőinek adott otthont a Pável Ágoston Múzeum. A 61 vakációzó gyerek egyszerre történő fogadására szűknek bizonyult a múzeum, ezért három csoportban érkeztek hozzánk. A nap témája a Szentgotthárd környéki szlovének életmódja volt.

Az alsó tagozatos diákok tátott szájjal nézték a régi tárgyakat, szobaberendezéseket. El nem tudták képzelni, hogyan lehetett élni áram, gáz és vezetékes víz nélkül, mit jelentett az esti családi együttlét, amikor nem volt még televízió a lakásokban. A foglalkozás legnépszerűbb feladata a tárgytapogató szekrény, és benne a bugyigakorsó volt. A bugyigakorsót nyári mezőgazdasági munkák során vitték magukkal az emberek, egy korsóra nagyjából 5-6 ember jutott. Ivás közben a korsó fülén lévő lyukból bugyogott ki a víz, innen a bugyiga elnevezés. Alapszabály volt, hogy ezt a nyílást nem szabadott a szájhoz érinteni, hiszen mások is ittak belőle ugyanazon a helyen. A múzeumi programon bemutatásra került a nyílt tűzhely, más néven füstöskonyha is, a gyerekek szűnni nem akaró, érdeklődő kérdései közepette. Végül kirakhatták a kiállítás anyagából készült puzzle-ket, játszhattak a tárlathoz kapcsolódó memóriakártyákkal.

2022. június 24-én egész délutáni nyitva tartással és INGYENES BELÉPÉSSEL várjuk Kedves Látogatóinkat a múzeumba. Az állandó és időszaki kiállítások megtekintése mellett lehetőség nyílik az interaktív múzeumi játékok kipróbálására (képkirakó kockák, memóriakártya, tárgytapogató szekrény, csatakvíz), valamint kutatni a Szentgotthárdi Értéktár digitális változatában. A programot kiemelten ajánljuk családoknak, baráti közösségeknek.

Az eseményhez kapcsolódva 18 és 19 óra között megtekinthető a múzeum közelében lévő temetőkápolna, a Szentgotthárdi Honismereti Klub jóvoltából.

Június 25-én, a múzeumok éjszakája napján, 10 és 15 óra között díjtalanul látogatható a Pável Ágoston Múzeum!

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

 

ertekeink delutanja

2022. június 16-án 17:00 órakor kerül sor a Szentgotthárdi Önkéntes Tűzoltó Egylet megalapításának 150. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás megnyitó ünnepségére, a Polgármesteri Hivatal előcsarnokában. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!tűzoltó


szivklub 12022. június 7-én a szentgotthárdi szívklub tagjai látogattak el a Pável Ágoston Múzeumba. Az intézmény történetének és kiállításainak ismertetése után megtekintették a múzeum állandó és időszaki kiállításait. A Szentgotthárd környéki szlovének életmódját bemutató tárlatban felidézhették gyermekkoruk konyhai, gazdasági és játékeszközeiket, a legbátrabbak kipróbálták a tárgytapogató szekrényt is. Az emeleti teremben bemutatásra került a Szentgotthárdi Értéktár digitális érintőképernyős változata, az 1956-os eseményeket bemutató időszaki kiállításban meghallgathatták Felegyi Pál visszaemlékezését a forradalom helyi eseményeiről. Természetesen nem maradhatott el a szentgotthárdi csatát bemutató terepasztal 10 perces csataanimációjának megtekintése.

A közel másfél órás program lezárásaként a klub tagjai megtekintették a kaszagyárról 1988-ban készült kisfilmet.

IMG 5815Május 18-án - amely egyben a múzeumok világnapja is - a Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium negyedik osztályos csoportja látogatott el a múzeumba. A délután témája Szentgotthárd ipartörténete a 20. században volt. A gyerekek lelkesen nézték a régi képeket, kérdéseik szüntelenül áramlottak az egész foglalkozás alatt a múzeumpedagógus felé. A legnagyobb sikert a kaszagyári gyártógépek modelljei aratták, ezen kívül kezükbe foghatták az üzemben készült vívópengéket, amelyekkel a két világháború között számos sportoló ért el országos és világraszóló sikereket. 
A foglalkozás második része a földszinti foglalkoztató teremben zajlott. Két csoportra osztva a csoportot rakhatták ki az ipartörténeti kiállításhoz készült puzzle-kat, majd levetítésre került a nyolcvanas évek végén készült kaszagyárat bemutató rövidfilm. Ebben felvonultatásra került a gyár egész termékportfóliója, a kaszától kezdve a boronán át egészen a Rába égisze alatt gyártott dízelmotor-alkatrészekig. A diákokat az egész foglalkozás során nagyon megfogta a régies hangulat, egyikük találóan "retro délutánnak" nevezte a múzeumban töltött másfél órát.