Múzeumpedagógiai

múzeumpedagógiai foglalkozások
"Csatára fel!" Kalandos társasjáték a szentgotthárdi csatában

"Csatára fel!" Kalandos társasjáték a szentgotthárdi csatában

A szentgotthárdi csatakiállításhoz 2019-ben készült egy táblás társasjáték. Alapját Henrik Ottendorfnak a szentgotthárdi csatáról készült térképe adja, amelyet Montecuccoli keresztény fővezér parancsára készített a főhadiszállásuk közelében. Jelentőségét az adja, hogy mindmáig ez az egyetlen elsődleges forrás az 1664-es ütközetről. 

Játékszabály

A játékot minden 10 év fölötti játékos kedvű gyereknek és felnőttnek ajánljuk!

A játékot 2-6 fő játszhatja, egy játékvezető irányítja. A játékosok egy-egy figurával haladnak a táblán. A dobások sorrendjét a játékvezető határozza meg az ülésrend alapján. A játékosok annyit lépnek előre, ahányat dobtak a dobókockával.

Ha színes mezőre lépnek, egy-egy kérdésre kell válaszolniuk.

A játék folyhat kezdő vagy haladó szinten. A kezdők játékában csak a zöld és sárga mező jelent akadályt, a haladó játékosoknak a piros mező is.

A zöld mezőre lépők villámkérdést kapnak a játékvezetőtől. Helyes válasz esetén 2-t lépnek előre, és kapnak egy történelmi személyt ábrázoló (joker) kártyát, amivel egy büntetést kiválthatnak. Rossz válasz esetén 2-t lépnek hátra.

A sárga mezőre lépők húznak egy kártyát az alapszintű kérdések közül. Helyes válasz esetén 3-at lépnek előre, rossz válasz esetén 3-at hátra.

A haladó játékosok a piros mezőre lépve az emelt kérdések közül húznak. A helyes válasz jutalma 5 lépés előre, a rossz válasz büntetése 5 lépés hátra.

Ha a rossz választ adó játékosnak van már jokerkártyája, a kártya szövegének hangos felolvasásával és leadásával a helyén marad.

Az a játékos nyer, aki először bejut a célba.

Elérhetőségünk:

fecebook k youtube google maps

  

Esemény naptár:

Munkatársaink:

Károly Andrea
múzeumpedagógus
Gáspárné Mayer Margit
tárlatvezető
Horváth Tiborné
intézményvezető