Múzeumpedagógiai

múzeumpedagógiai foglalkozások

A Pável Ágoston Múzeum ipartörténeti kiállításához kapcsolódó interaktív elemek, kiállítás-ismertető és múzeumpedagógiai foglalkoztató munkafüzet megvalósítása

A Nemzeti Kulturális Alaphoz 2019-ben benyújtott pályázat támogatást nyert. Ennek keretében az ipartörténeti kiállításhoz kapcsolódóan további interaktív elemek, három nyelvű leporelló és múzeumpedagógiai foglalkoztató munkafüzet készült.

NKA logo

 

Pályázati cél:

A szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Gyűjtemény ipartörténeti kiállításának bővítése interaktív elemekkel, illetve a kiállításhoz kapcsolódó kiadványok hagyományos megjelentetése a múzeumpedagógiai programhoz kapcsolódóan.

 

Jelen pályázatból az alábbi interaktív elemek valósultak meg:

 

1. Az ipartörténeti kiállításhoz interaktív elemek készültek: kirakós kocka és puzzle.

24 darabos kirakó kockán elevenítettük meg a négy egykori gyár jellegzetes képeit, eseményeit.

A hagyományos kirakós kockajáték elvén működő kirakó a felnőtt látogatók számára bevezető a kiállítás megtekintéséhez. Múzeumpedagógiai foglalkozásokon akár négy csoport is játszhat vele, 4 x 6 elemre bontva a kirakó játékot, természetesen a hozzá tartozó képekkel.

A hagyományos 6 oldalú kockával szemben ez öt fix oldalt tartalmaz, a hatodik üres oldal teszi lehetővé a képek cseréjét minden egyes alkalommal. A kockákhoz négy cserélhető képsorozat készült.

4 db kétoldalas puzzle is készült a kiállításhoz. A hagyományos puzzle játékkal szemben nehezített feladat a kétoldalas puzzle, így mindkét oldalán lévő kép-elemek kiválogatása nehezíti a feladat megoldását.

 

2. A kiállításhoz kapcsolódó pedagógiai program megvalósításához foglalkoztató munkafüzet készült.

A munkafüzet a kiállított üzemekhez tartozó feladatokat tartalmazza 20 oldalon, illusztrációkkal. Ez a munkafüzet lehetőséget biztosít a múzeumpedagógiai foglalkozásokon az érdeklődő csoportoknak játékos formában megismerkedni a négy egykori szentgotthárdi gyár történetével, életével.

A munkafüzetben két különböző nehézségű feladatcsoporttal találkozhatnak a diákok, így különböző korosztályú gyerekek számára is megoldható és érdekes feladatokat jelent a munkafüzet.

 

3. Kiállítás ismertető leporelló készítése három nyelven az ipartörténeti kiállításhoz.

A pályázati program harmadik célja három nyelvű kiállítás ismertető leporelló készítése.

Mivel Szentgotthárd a hármas határ városa, ahol szlovén és német nemzetiség is él, valamint a szomszédos Szlovéniából és Ausztriából is érkeznek látogatók a múzeumba, fontosnak tartjuk, hogy a kiállítás ismertetője szlovén és német nyelven is elkészüljön a magyar mellett. A diákok számára – szlovén és német nyelvoktatás is zajlik az iskolákban, illetve kéttannyelvű iskolák is vannak a kistérségben – pedig nyelvgyakorlási lehetőséget is nyújt az ipartörténeti kiállítás szlovén és német nyelvű vezetője.

A kiállítás-ismertető leporellóban a négy egykori gyár (dohánygyár, óragyár, selyemgyár, kaszagyár) történetét ismerheti meg látogatóink.

Várjuk felnőtt és diák-látogatóinkat, hogy megismerjék Szentgotthárd egykori gyárainak történetét, hiszen az elmúlt század fordulóján a Hunyadi úti gyárfüzér tette városiassá a települést.

 

Kocka

Képkirakó kocka

 

Puzzle

Kirakós puzzle

 

Kiallitasreszlet

Kiállításrészlet

 

Termektablo

Kaszagyári terméktabló

 

Termektablo 2

Kaszagyári terméktabló, felül a két vívópengével

 

Vitualis kiallitas

Virtuális kiállítás

Elérhetőségünk:

fecebook k youtube google maps

  

Esemény naptár:

Munkatársaink:

Károly Andrea
múzeumpedagógus
Gáspárné Mayer Margit
tárlatvezető
Horváth Tiborné
intézményvezető