Időszaki kiállítások

kiállítások változatos témákban

Jubileumot ünnepeltünk

2023. április 27-én bensőséges ünnepség keretében emlékezett alapításának 40. évfordulójára a Pável Ágoston Múzeum.

 

1983. április 29-én nyitotta meg kapuit - a város alapításának 800. évfordulója és a várossá avatás programsorozat részeként - a látogatók előtt az egykori „Stájer-házban” kialakított Helytörténeti és Nemzetiségi Múzeum.

A jeles eseményre emlékező ünnepséget megtisztelte jelenlétével Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló, az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága alelnöke, Metka Lajnšček Szlovénia szentgotthárdi főkonzulja, Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere, Holecz Károly az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke és Kovács Andrea a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke.

k muzeum jubileum4

 

Huszár Gábor köszöntőjében kiemelte, hogy 2013. január 1. óta a város fenntartásában működik a múzeum, a Móra Ferenc Városi Könyvtár tagintézményeként. A város az elmúlt évtizedben is anyagi forrásokat biztosított az infrastrukturális és tartalmi fejlesztésre egyaránt.

Az elmúlt 40 évet három előadás idézte fel.

Mukicsné Kozár Mária néprajzkutató az első 30 évről tartott tartalmas beszámolót, arról az időszakról, amikor az intézmény a Vas Megyei Múzeumok Igazgatóságához tartozott. Felidézte az alapítás körülményeit, a tárlatok változását, az állandó és időszaki kiállításokat, a külső helyszíneken (Szlovéniában és Magyarországon) megvalósított programokat. Kiemelte az alapítás Kiemelte Gáspár Károly néhai általános iskolai igazgatót, aki 1982-ben felajánlotta a közel 600 darabos gyűjteményét - melyet feleségével 1975-76-ban gyűjtöttek a térség szlovén falvaiban - egy Szentgotthárdon létesítendő múzeum számára, melyből örökösei 461 tárgyat adományoztak erre a célra. 2009-2012 között pályázati támogatás keretében zajlott „A megélt táj” múzeumpedagógiai projekt, melynek keretében alakították ki a múzeum jelenlegi fizikai formáját - múzeumpedagógiai foglalkoztató terem, új bejárat -,  valamint tartalmi megújítását a múzeumpedagógiai munkafüzet, memóriajáték és interaktív CD, és a hozzá kapcsolódó informatikai fejlesztésekkel, a tárlatok megújításával.

k muzeum jubileum1

Molnár Piroska nyugdíjas igazgató a 2013-2020 közötti időszakot ölelte fel előadásában.

Felidézte a jogszabályi változásokkal járó feladatokat, valamint az infrastruktúrában történt fejlesztéseket. Szakmai kihívást jelentett a múzeum megtöltése helytörténeti tartalommal, mely az önkormányzat és a Honismeretei Klub segítségével valósult meg. Áttértek az egész éves nyitva tartásra, múzeumpedagógus, tárlatvezető- takarító került alkalmazásra főállásban, valamint megbízással gondnok és kulturális közfoglalkoztatottak segítették a munkát. Sor került technikai és informatikai fejlesztésekre is. Beszélt a pályázati támogatásokkal megvalósított projektekről, melyek Hungarikum és Kubinyi pályázatok, valamint NKA támogatások keretében valósultak meg. Mindehhez a munkához elengedhetetlen segítséget nyújtottak  Helytörténeti klub tagjai kutató munkájukkal, a tevékenységek megvalósításában való aktív részvételükkel.

k muzeum jubileum3

Horváth Tiborné igazgató a múzeum megváltozott tevékenységéről tartott fényképes beszámolót. A hagyományos kiállítások látogathatóságán kívül három csoportba rendezte a megújult kínálatot, kiemelve a közösségek szerepét, a közösségi térként való működést: csoportok, foglalkozások és egyéb rendezvények.

k muzeum jubileum2

A nap zárásaként a résztvevők megtekintették a kiállításokat, a múzeumpedagógia foglalkozások segédanyagait.

Az ebéd alatti kötetlen beszélgetések során mindenki felidézhetett egy-egy kedves történetet, de szóba került a további fejlődés lehetősége is.

muzeum jubileum

 

 

 

 

Fotók: Horváth Júlia és Dr. Sütő Ferenc

Elérhetőségünk:

fecebook k youtube google maps

  

Esemény naptár:

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Munkatársaink:

Károly Andrea
múzeumpedagógus
Gáspárné Mayer Margit
tárlatvezető
Horváth Tiborné
intézményvezető