Húsvéti zárva tartás 1

Intézményünk a 2016-os Pável emlékévhez kapcsolódóan pályázatot írt ki középiskolások részére. Ebben a diákoknak egy képzeletbeli levelet kellett írni Pável Ágoston szülei részére, hogy az ifjú Ágoston milyennek látja a Szentgotthárd városát és a gimnáziumi életet. A különleges feladatra hárman vállalkoztak: Császár Kristóf magyar nyelven, Labritz Regina szlovén irodalmi nyelven, Zsöks Krisztina vend nyelvjárásban adta be munkáját. Múzeumunk ezúton gratulál a remek pályaművekhez!

 

Császár Kristóf munkája

Császár kép 1

Császár kép 2

Császár kép 3

Császár kép 4

 

 

Labritz Regina munkája

Labritz Regina

 

Zsöks Krisztina munkája

Zsöks Kriszti

 

2017. február 3-án rendezték meg a szombathelyi Savaria Múzeumban a Pável Ágoston emlékévet lezáró konferenciát. A program a felújított múzeumkertben álló Pável szobor megkoszorúzásával kezdődött. Az eseményt megtisztelte jelenlétével többek között Ksenija Skrilec asszony, Szlovénia magyarországi nagykövete; Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere; prof. dr. Gadányi Károly, a Savaria Egyetemi Központ emeritus rektorhelyettese. A nagykövet asszony beszédében kiemelte, hogy Pável Ágoston alkotóművének döntő részét Magyarországon fejtette ki, ennek ellenére sohasem felejtette el szlovén-vend gyökereit. Élete végéig a két nép közötti kulturális és baráti kapcsolatok erősítésén fáradozott.

A koszorúzást követő konferencia első előadójaként Pável Ágoston leánya, dr. Simonné Pável Judit kapott szót. Judit néni gyermekkori szemében egy valóságos palota volt a múzeum épülete, amelyet második otthonaként érzett. Hosszasan sorolta, hogy a két világháború között hány és hány híres író, tudós fordult meg Szombathelyen édesapja meghívására. Csapláros Andrea múzeumigazgató Pável munkáin keresztül bizonyította, hogy tudományos munkásságában egy igazi polihisztor, sokoldalú személyiség volt. Könyvtárszervező tevékenységét méltatta Nagy Éva, a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár igazgatója, aki amellett hogy megalapította a múzeum könyvtárát, kedvezmények biztosításával még a szegény munkásrétegek számára is látogathatóvá tette az intézményt. Pável Ágoston egyik tudományos főművét, a Vasi Szemle történetét elevenítette fel Gyurácz Ferenc. Előadásában kiemelte, hogy az alapító eredményes munkájának köszönhetően a folyóirat később Dunántúli Szemlévé terebélyesedett. Ennek egyik szerkesztője Mindszenty József veszprémi érsek, a későbbi bíboros-hercegprímás lett. Szó esett a helytörténeti gyűjtőhálózat szervezéséről, valamint az 1940-es szalafői táborról Horváth Sándor és Nagy Zoltán előadásában. Mukicsné Kozár Mária Pável Ágoston szlovén tudományos kutatásait ismertette, Tóth Kálmán a Múzeumbarát Egylet működését mutatta be.

A konferencián az is elhangzott, hogy 2021-ben - Pável Ágoston születésének 135. és halálának 75. évfordulóján - ismét emlékévvel tisztelegnek múzeumunk névadója emléke előtt.

2016. december 9-én a Rábagyarmati Általános Iskola alsó tagozatos növendékei tekintették meg a múzeumot, és múzeumpedagógiai foglalkozáson is részt vettek.

 PC090004PC090005

PC090003

PC090002

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PC090001

 

 

Tisztelt Látogatóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy múzeumunk 2016. december 24-én, valamint 2016. december 31-én (az év utolsó két szombatján) ZÁRVA TART! December 27 és 30 között a szokott időben, 11 és 15 óra között tartunk nyitva.

 

MINDEN KEDVES LÁTOGATÓNKNAK BÉKÉS, BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET, ÉS SIKEREKBEN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET KÍVÁNUNK!!!

 

825b2ad0a8089607d0c28df539e2cdf0c6bdd8c3