Hírek

mindennapok történetei
Új kínálattal várjuk a diákokat

Új kínálattal várjuk a diákokat

Megújult kínálattal várjuk az iskolás csoportokat múzeumpedagógiai foglalkozásainkra

 

 

Élet-Képek

Ismerkedés a Rába-vidék népi kultúrájával, az itt élő emberek mindennapi életével. A kiállítás anyagain kívül munkafüzeteink, számítógépes szoftvereink és egyéb játékaink is segítik elmélyíteni a gyerekek ismereteit. Múzeumunk kiválóan alkalmas a többnyelvűségi-kompetenciák fejlesztésére is, hiszen tárlóink kétnyelvűek (magyar és szlovén), valamint a számítógépes játékokon a magyar és a szlovén irodalmi nyelv mellett még a rábavidéki szlovén és a hetési magyar nyelvjárás szavai is elérhetőek. Eszközeink lehetőséget biztosítanak egyéni, páros és csoportmunkákra egyaránt, képkirakó, puzzle és memóriakártya is segíti a látottak feldolgozását minden korosztálynak. A kisebbeket várja a „fekete lyuk” játék.

Lehetőség van tematikus foglalkozásokra is: pl.

- Népszokások a Rába-vidéken

- Népi konyha

- Népi gyermekjáték

- Hogyan éltek régen…

 

A szentgotthárdi csata

Digitális terepasztal segítségével idézzük fel a szentgotthárdi csata előzményeit, lefolyását óráról órára lebontva és következményeit. A kisfilm, a tablók, a Horváth Zsuzsanna nyugalmazott gimnáziumi történelem szakos tanár által összeállított foglalkoztató füzet segítségével a tanulók elmélyülhetnek a kor történéseiben, ezzel is segítve az akkor történtek megértését. Az animáció nem csak magyar, hanem szlovén és német nyelven is elérhető.

Az érdeklődők a csata megismerésén túl különböző menüpontok közül választhatnak: kvízkérdések segítségével tesztelhetik tudásukat; bővebben tájékozódhatnak az ütközethez kapcsolódó fogalmakról, fontosabb személyekről; meghallgathatják a híres szentgotthárdi költő, Csuk Ferenc csatáról szóló hangoskönyvét.

Ehhez a témakörhöz is tartozik képkirakó és puzzle játék.

A foglalkozást elsősorban a 10-18 éves korosztály számára ajánljuk.

 

Ipartörténeti kiállítás

A Pável Ágoston Múzeum a Szentgotthárdi Honismereti Klubbal karöltve készítette el az állandó tárlatot, bemutatva benne a múlt századfordulón létesült szentgotthárdi gyárakat.

A kiállításon az egyes gyárakat bemutató képek mellett megtekinthetők a Kaszagyár gépeinek és termékeinek kicsinyített másai - köztük a leghíresebb farkaskalapács -, valamint külön kérésre az üzemek brigádnaplói is. Egy érintőképernyős monitoron keresztül a kiválasztott gyárakról tudhatunk meg több információt. Bepillanthatunk az üzemek gyártási munkafázisába, böngészhetünk az életképek között, továbbá a Kaszagyár és a Selyemgyár működéséről kisfilmet is megtekinthetünk.

Az ipartörténeti kiállításhoz is tartozik foglalkoztató füzet, képkirakó és puzzle.

Az egyes kiállítások alkalmasak arra, hogy akár több órán keresztül is jó szórakozást, ismeretszerzést nyújtsanak az érdeklődőknek.

A tárlatok megtekintését elsősorban 10-18 éveseknek ajánljuk, de a kisebb korosztály számára is az életkornak megfelelő foglalkozási tematikával tudunk készülni.

 

Szentgotthárd értékei

A foglalkozáson az érdeklődők megismerkedhetnek az értéktár fogalmával, a Hungarikum piramissal, az értékek kategóriáival, az értéktárba való bekerülés feltételeivel. A helyi értéktárban lapozgatva megismerik Szentgotthárd értékeit. Mindezt memóriakártya játék és puzzle is segíti. Ismereteikről kvízkérdések során is számot adhatnak.

A foglalkozást elsősorban a 14-18 éves korosztálynak ajánljuk.

 

Foglalkozásainkat kérhetik magyar és szlovén nyelven.

Elérhetőségünk:

fecebook k youtube google maps

  

Esemény naptár:

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Munkatársaink:

Károly Andrea
múzeumpedagógus
Gáspárné Mayer Margit
tárlatvezető
Horváth Tiborné
intézményvezető