2021. október 21-én, a városi ünnepség keretében került sor a "65 éve történt - A szabadság napjaimegnyitó 2 Szentgotthárdon" című időszaki kiállítás megnyitójára. Délután négy óra után pár perccel csendültek fel az '56-os szabadságharc himnuszának, az Egmont nyitánynak hangjai intézményünkben, mellyel kezdetét vette az ünnepi esemény. Horváth Tiborné igazgató köszöntője után Tollas Tibor Október 23. című versét hallgathatták meg a jelenlévők, Gueth László előadásában. Huszár Gábor polgármester Úr külön köszöntötte Zöld Miklóst, akinek édesapja az 1956-ot követő megtorló intézkedések áldozata volt; Tarcsay Évát, Tarcsay Ferenc rábakethelyi körjegyző unokáját, valamint Ugri Mihályt, aki 1956-ban a községi nemzeti bizottság tagja volt. Külön köszönetét fejezte ki, hogy a Grazban élő Misi bácsi máig megőrizte töretlen hazaszeretetét, az ausztriai magyar '56-os emigráció érdekében kifejtett erőfeszítéseit.

megnyitó 5A polgármesteri köszöntő után Horváth Zsuzsanna, a kiállítás rendezője mutatta be a tárlatot. Nyolc tabló mutatja be az eseményeket. Külön hangsúlyt kap az 1956. október 27-e, amely Szentgotthárd aranybetűs napjaként íródott be városunk történelmének fényes lapjai közé. A Selyemgyárból indult tüntetéshez csatlakoztak a község üzemeinek munkásai, gimnazisták és polgárok. Különösen megható volt az a pillanat, amikor az osztrák határon a demonstráló tömeg együtt énekelte a himnuszt a határ túloldalán összegyűltekkel. 

megnyitó 3A megnyitó a múzeum foglalkoztató termében folytatódott, ahol a résztvevők megtekintették Felegyi Pál visszaemlékezését egy 12 perces kisfilmen. Ő volt 1956-ban a rábakethelyi laktanya parancsnoka, gyakorlatilag neki köszönhető, hogy a szentgotthárdi események mindvégig megőrizték békés jellegűket, vérontásra nem került sor. A program végén a résztvevők megtekinthették a kiállítást, valamint állófogadáson beszélgethettek egymással. 

 

A megnyitót a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum, valamint a Szentgotthárdi Honismereti Klub szervezte.