Szentgotthárd Város Önkormányzata – a Kubinyi Ágoston Program muzeális intézmények szakmaifoglalkoztato támogatása keretében – még a nyáron pályázatot nyújtott be a szentgotthárdi Pável Ágoston Múzeum hűtő-fűtő klímarendszerének kialakítására. A pályázat pozitív elbírálásban részesült, így a jövő év első felében megvalósulhat a múzeum klimatizálása.

Az emberi erőforrások minisztere támogatási döntése alapján Szentgotthárd Város Önkormányzata muzeális intézmények szakmai támogatására (Kubinyi Ágoston Program) fordítható központosított előirányzat terhére benyújtott pályázata 3.500.000,- Ft támogatásban részesült. Ezt a város saját forrásból 354.450,- forinttal kiegészíti, így az épület valamennyi szintjén megvalósulhat a fejlesztés.

A több mint 100 éves épület közönséghasználati terei nyáron nehezen hűthetőek, bizonyos részei télen pedig nehezebben fűthetőek. Korábban, az önkormányzati fenntartás előtt áprilistól októberig volt látogatható a gyűjtemény, 2013-tól azonban egész évben, hétfőtől szombatig nyitva tart. Azóta múzeumpedagógust is alkalmaznak a tárlatvezető mellett, így rendszeressé váltak a foglalkozások diákok számára, de sok esetben civil szervezetek, felnőtt csoportok is kérnek múzeumpedagógiai programot, illetve a hagyományos kiállítás-látogatásokon kívül egyéb városi eseményeket is szervez az intézmény.

Mivel az akadálymentesítés, a korszerű világítás, a modern és tiszta mellékhelyiségek mellett a megfelelő klíma is elvárható egy tárlatlátogatás során, a múzeum hűtő-fűtő klímarendszerének kialakítása mind a négy szinten megtörténik a pályázat keretében, várhatóan már 2021 tavaszán.

 

A cikk forrása: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal