2020. október 9-én a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett "Múzeumi ReStart" program keretében adták át a 2020-as Közösségi Múzeum elismeréseket. A díjat 2019-től ítélik oda a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kezdeményezésére olyan muzeális intézmények részére, melyek közösségi alapon működnek, összehangolt közösségi munkát folytatnak, tevékenységükbe bevonják a helyi lakosokat, civil szervezeteket, egyéb partnereket. A Közösségi Múzeum cím elnyerésének feltétele a szakértők által kidolgozott önértékelési teszt kitöltése, a közösségi alapú működés megléte a hivatalos intézményi dokumentumokban.

Az idei évben 14 muzeális kiállítóhely érdemelte ki a Közösségi Múzeum elismerést. A szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Gyűjtemény a nyugat-dunántúli régióban egyedül kapta meg a címet, melyet két éven keresztül viselhet. Ezúton szeretnénk kifejezni külön köszönetünket a Szentgotthárdi Honismereti Klubnak, vezetőjének és a múzeum volt igazgatónőjének Molnár Piroskának. Múzeumbarát tevékenységük nagyban hozzájárult a Közösségi Múzeum cím elnyeréséhez.

Intézményünkön kívül még a következő múzeumok részesültek az elismerésben: a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum, a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, az esztergomi Duna Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Gödöllői Városi Múzeum, a makói József Attila Múzeum, a mindszenti Keller Lajos Művelődési Központ és Könyvtár, és Helytörténeti Gyűjtemény, a budapesti Ludwig Múzeum, a százhalombattai Matrica Múzeum, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, a sátoraljaújhelyi PIM – Kazinczy Ferenc Múzeum, a Sóstói Múzeumfalu és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

kozossegi muzeum1

A fotón Szabó Istvánné tárlatvezető, Horváth Tiborné igazgató, Gueth László múzeumpedagógus

 

kozossegi muzeum2

Az elismerő oklevél