2020. október 9-én a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett "Múzeumi ReStart" program keretében adták át a 2020-as Közösségi Múzeum elismeréseket. A díjat 2019-től ítélik oda a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kezdeményezésére olyan muzeális intézmények részére, melyek közösségi alapon működnek, összehangolt közösségi munkát folytatnak, tevékenységükbe bevonják a helyi lakosokat, civil szervezeteket, egyéb partnereket. A Közösségi Múzeum cím elnyerésének feltétele a szakértők által kidolgozott önértékelési teszt kitöltése, a közösségi alapú működés megléte a hivatalos intézményi dokumentumokban.

Az idei évben 14 muzeális kiállítóhely érdemelte ki a Közösségi Múzeum elismerést. A szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Gyűjtemény a nyugat-dunántúli régióban egyedül kapta meg a címet, melyet két éven keresztül viselhet. Ezúton szeretnénk kifejezni külön köszönetünket a Szentgotthárdi Honismereti Klubnak, vezetőjének és a múzeum volt igazgatónőjének Molnár Piroskának. Múzeumbarát tevékenységük nagyban hozzájárult a Közösségi Múzeum cím elnyeréséhez.

Intézményünkön kívül még a következő múzeumok részesültek az elismerésben: a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum, a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, az esztergomi Duna Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Gödöllői Városi Múzeum, a makói József Attila Múzeum, a mindszenti Keller Lajos Művelődési Központ és Könyvtár, és Helytörténeti Gyűjtemény, a budapesti Ludwig Múzeum, a százhalombattai Matrica Múzeum, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, a sátoraljaújhelyi PIM – Kazinczy Ferenc Múzeum, a Sóstói Múzeumfalu és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

kozossegi muzeum1

A fotón Szabó Istvánné tárlatvezető, Horváth Tiborné igazgató, Gueth László múzeumpedagógus

 

kozossegi muzeum2

Az elismerő oklevél

Kedves Látogatóink!

 

2020. szeptember 14-től újra az eredeti nyitva tartási időben várjuk Önöket, hétfőtől szombatig 10 és 15 óra között!

Az intézménybe való belépéskor kérjük továbbra is az alábbi szabályokat betartani:

 

- szájmaszk viselése, valamint a bejáratnál elhelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező

a múzeumban egyidejűleg csak 10 látogató tartózkodhat

- csoportok fogadása csak előzetes bejelentkezés alapján lehetséges

- az épületben a 1,5-2 méter személyközi távolság megtartása (az egy háztartásban élők kivételével) kötelező

 

Kérünk mindenkit mások és magunk egészségének védelme érdekében az előírások szíves betartására! 

 

Sok szeretettel várjuk Látogatóinkat a Pável Ágoston Múzeumba!

2020. szeptember 19-én és 20-án rendezik meg Magyarországon a Kulturális Örökség Napjait, amely azorokseg napjai Európai Örökség Napok (European Heritage Days) hazai eseménysorozata. A több száz műemléket bemutató programhoz Szentgotthárd városa is csatlakozik: megtekinthető lesz a ciszter kolostorépület, valamint a Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Gyűjtemény. Múzeumunk szombat-vasárnap 10 és 15 óra között várja szeretettel Kedves Látogatóit. Megtekinthetik többek között az 1664-es szentgotthárdi csatát bemutató digitális terepasztalt, Szentgotthárd múlt századi iparát bemutató kiállítást, a nemrég megnyílt Szentgotthárdi Hírességek Csarnokát. 

 

A belépés mindkét napon INGYENES!

P1100008Szentgotthárd Város Önkormányzata – a Kubinyi Ágoston Program muzeális intézmények szakmai támogatása keretében – pályázatot nyújtott be a szentgotthárdi Pável Ágoston Múzeum hűtő-fűtő klímarendszerének kialakítására.

A több mint 100 éves épület közönséghasználati terei nyáron nehezen hűthetőek, bizonyos részei télen pedig nehezebben fűthetőek. Korábban, az önkormányzati fenntartás előtt áprilistól októberig volt látogatható a gyűjtemény, 2013-tól azonban egész évben, hétfőtől szombatig nyitva tart. Azóta múzeumpedagógust is alkalmaznak a tárlatvezető mellett, így rendszeressé váltak a foglalkozások diákok számára, de sok esetben civil szervezetek, felnőtt csoportok is kérnek múzeumpedagógiai programot, illetve a hagyományos kiállítás-látogatásokon kívül egyéb eseményeket is szervez az intézmény.

Mivel az akadálymentesítés, a korszerű világítás, a modern és tiszta mellékhelyiségek mellett a megfelelő klíma is elvárható egy tárlatlátogatás során, a múzeum hűtő-fűtő klímarendszerének kialakítása mind a négy szinten megtörténik a pályázat kedvező elbírálása esetén.

A cikk forrása: Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal

Elkészült a múzeum youtube csatornájának legújabb kisfilmje, amely a kaszagyári farkaskalapácsot mutatja be. A farkaskalapács - vagy másik nevén nyeles kalapács - a Kaszagyár leghíresebb gyártóeszköze volt. A kaszaszélesítés munkafolyamatánál használták, előtte csakis a legkiválóbb kovácsok dolgozhattak, hiszen használata rendkívül nagy kézügyességet és monotóniatűrést igényelt- nem beszélve az épület 40-50 fokos hőmérsékletéről. A gyárban mind a mai napig láthatók a farkaskalapácsok, melyek ipartörténeti védettséget élveznek. A filmben Gueth László múzeumpedagógus mutatja be a farkaskalapácsot, a múzeum ipartörténeti kiállításában látható 1:10 méretarányú modellen.

 

A videót IDE kattintva érhetik el. Egyben kérjük Önöket, iratkozzanak fel a youtube csatornánkra, hiszen a közeljövőben több, a múzeumhoz és Szentgotthárd helytörténetéhez kapcsolódó videó fog felkerülni.